Värsta monstren

Teckningar: Mats Molund

2003, Rabén & Sjögren

 

Varje år upptäcks bortåt 300 nya djurarter. En del är små som möss, andra enorma monster. Flera gånger har vetenskapen visat att det som människor trott vara vilda fantasier och folktro verkligen existerar. Men dessa djur har kanske hållit sig gömda långt inne i djungler eller längst ner i havsdjupen. I Värsta monstren har jag blandat friskt med otäcka typer vi trott på i olika tider. Ibland handlar det om monster i gudasagor från antiken, ibland om odjur som folk stött på för en vecka sedan. Läs och rys!”

”För alla som älskar att bli kittlande vettskrämda är den här boken ett eldorado. Effektfulla illustrationer gjorda i dator gör inte upplevelsen mindre.” Aftonbladet
”En riktig guldgruva för alla monsterdiggare. Alltsammans läckert illustrerat av Mats Molund. En bok som är utmärkt att återvända till och i händelse av kvällslektyr rekommenderas att ha nattlampan tänd.”
Norrköpings Tidningar
 ”Värsta monstren är en riktig monsterbibel.”
Vestmanlands Läns Tidning
 ”De korta beskrivningarna är fantasieggande och de datagjorda illustrationerna ser så där kusligt verkliga ut som monster på film kan göra nu för tiden.”
Värmlands Folkblad
”Dataanimerade bilder passar särdeles bra till de korta och beskrivande texterna. Dan Höjer har lyckats samla massor av monster och beskriver dem alla individuellt och utan upprepningar. Han kan verkligen fånga och behålla oss läsare till sista raden.”
Barn & Kultur
 ”Samlingen är lagom läskig för slukaråldern, men den kan även ge äldre läsare en god översikt av tillgången på monster.”
Bibliotekstjänst
”Nu har Dan Höjer samlat odjur, legender och annat oting i en bok som vänder sig till barn men torde även intressera intresserade vuxna. Det är glädjande att han fått med så mycket i en relativt tunn bok. Heltäckande är namnet.”