Stålmannen,

Moses och jag

2011, UR:s bokförlag

Stålmannen, Moses och jag är den självklara läsningen för alla adopterade barn i åldern 9–12 år som bär på funderingar och tankar kring sitt ursprung och sin situation.

Alla adopterade har ungefär samma start i livet. Men det betyder inte att de tycker och tänker samma saker. I krönikor, insändare, dikter och intervjuer berättar adopterade barn och vuxna bland annat om:

- att ha två mammor och två pappor

- att vara svensk på insidan men se ”osvensk” ut

- att se svensk ut men vara adopterad

- att leta efter sina biologiska föräldrar

- att leta efter sina rötter

- att ha kompisar som förstår.

I boken finns även fakta om olika länder, recept och bildcollage. Man kan läsa om hur det var förr i tiden och hur det är nu, vad diskriminering och rasism egentligen är, forskning kring adoption, om hur en adoption praktiskt går till och mycket, mycket mer.

”Vi får möta flera barn och även vuxna som är adopterade från andra länder, den vänder sig framförallt till barn mellan 9 och 12 år och är superbra!
Enkel, lättläst, begriplig, rolig, bra. Allt! Vilka fördomar möter man som adopterad? Vilka frågor? Tänker man ofta på det land där man är född?
Varför den heter Stålmannen, Moses & jag? Ja, det får ni räkna ut själva!”
Moderbloggen
”Stålmannen Moses och jag - adopterade berättar” är en toppenbok om adoptioner för dig mellan 9 och 12. Äntligen!"
Solna bibliotek

”Stålmannen, Moses och jag är en bok som vilken ung människa som helst, som är intresserad av adoption kan läsa, men speciellt adopterade barn i åldrarna 9-12 kan här hitta svar på eventuella funderingar kring sitt ursprung och tankar om att vara adopterad.”

Feelgoodbibliteket.com

 

”Är du adopterad? Känner du någon som är adopterad, eller funderar du bara på hur det skulle kännas att vara adopterad?

Då har jag den perfekta boken för dig: "Stålmannen, Moses och jag - adopterade berättar".

Arboga bibliotek

 

”Boken har ett trevligt upplägg där fotografier och illustrationer varvas med berättelserna och frågor kring adoption. En intressant och tankeväckande bok för alla åldrar.”

Ingrid, Lidingö bibliotek

 

”Boken är en blandning av intervjuer, insändare, dikter och en massa fakta. Den innehåller även recept från hela världen på både pannkakor och köttbullar! Bara en sån sak.

Med andra ord tar boken upp allt möjligt som man kan vilja veta. Det handlar om kompisar, tjatiga frågor, rasism och fördomar, återresor och vuxnas minnen. Solskenshistorier och rörande berättelser…  Den snygga layouten med läckra foton, teckningar och collage, gör det här till en pigg och lockande bok.”

Annika, bubblan i bibblan